апартамент в затворен жилищен комплекс

Апартамент в затворен жилищен комплекс – утопия в града или нож с две остриета?

Гледайки назад към пазара на недвижими имоти през последните 10 години ясно се очертава една основна тенденция на интерес към определен тип имот, а именно – апартамент в затворен жилищен комплекс. Най-вероятно сте си задавали въпроса какво прави този тип имоти толкова привлекателни и тъй като няма нищо и никой перфектен, то какви рискове и недостатъци крие подобна инвестиция. В тази статия ще се поразсъждаваме над тези въпроси и ще изложим предимствата и недостатъците на затворените жилищни комплекси.

Жилищен комплекс от затворен тип. Що е то?

Какво всъщност представляват затворените жилищни комплекси. Затворените комплекси се характеризират на първо място с контрол на достъпа, осигурен чрез заключващи се системи пред общите части и на всеки вход. Други присъстващи услуги са жива охрана и видео наблюдение, които гарнатират споскойствието и сигурността на живущите. Несъмнено един от най-основните фактори купувачите да предпочетат жилищните комплекси от затворен тип пред имот на друга локация е сигурността.

Апартамент в затворен жилищен комплекс – Предимствата

  • Характерно за жилищните комплекси от затворен тип са облагородяването на заобикалящата среда и високо ниво на изпълнение на общите части. Това включва пътна инфраструктура до и в комплекса, висок процент озеленяване с ландшафтна архитектура, места за отдих и рекреация, детски площадки и игрища.
  • Сред предимствата на луксозните комплекси са редица ексклузивни удобства. Басейн, фитнес и спа зона са само част от тях. Живущите могат да се насладят на селекция от ресторанти, магазини и обслужващи търговски обекти, така че всяка нужда да бъде посрещната на една ръка разстояние.
  • Едно от най-привлекателните предимства на живота в комплекс от затворен тип е възможността за изграждане на социална среда. Повечето строители подбират собствениците, така че да си пасват по социален статут и начин на живот, за да се получи сплотеност и разбирателство на колектива. За млади семейства това е прекрасна възможност да създадат среда и за децата си.

Апартамент в затворен жилищен комплекс –

Недостатъците

Основният недостатък на собственост в жилищен комплекс от затворен тип са високите такси за поддръжка на общите части. По правило затворените комплекси имат включена поддръжка. В някои случаи, обаче, собствениците избират как ще бъдат управлявани общите части и вземат подходящо решение. За съжаление, решение, което удовлетворява всички е почти невъзможно. Неразбирателство между собствениците може да доведе до занемаряване на общите части, което отнема много от позитивите на жилищния комплекс като цяло.

Не на последно място, ако се закупува имот с цел инвестиция, то жилище в затворен комплекс е един от най-добрите варианти. Наемните цени на тези имоти по правило са по-високи и постоянни независимо от флуктуациите на пазара. Това прави доходоносността на инвестицията безпрецедентно добра.

Още по темата:

Апартамент или къща? 3 фактора, които да вземете предвид.

Последвайте и страницата ни във Facebook за актуална и интерсна информация от света на недвижмите имоти!

Нямате правомощия за регистрация