апартамент или къща

Апартамент или къща? 3 фактора, които да вземете предвид.

Апартамент или къща?

Има два типа хора, такива, които предпочитат да живеят в апартамент, и такива, които мечтаят да живеят в къща. Няма правилен или грешен избор, всичко е въпрос на вкус. И все пак, когато взимате решение за покупка на жилище, е важно да се вземат предвид всички обективни фактори. Представяме ви 3 неща, за които си струва да помислите, когато се колебаете между апартамент или къща.

Местоположение на имота

Независимо дали предпочитате апартамент или къща месположението на имота е един от най-съществените фактори. По-голямата част от къщите се строят в предградията или околните райони на градовете. Хората, които избират да живеят в къща търсят уединение и спокойствие, връзка с природата, по-чист въздух, живот далеч от хаоса и шума на града. Това, обаче, прави връзката с централните райони по-бавна и по-трудна, особено, ако не разполагате с кола. Това е една от причините, някои хора да избират апартаменти в централни и гъсто населени квартали, където всичко необходимо може да е на пешеходно разстояние, или поне на няколко спирки с градския транспорт.

 

Външни удобства

Може би един от най-важните фактори да предпочетем къща пред апартамент са външните удобства. Нищо не може да се сравни с това да си имаш собствен двор или поне веранда, на която да си изпиеш сутрешното кафе. А защо не собствен басей или спа зона? От друга страна, такъв тип удобства предполагат сериозен ангажимент, увеличават разходите за поддръжка на имота, не само финансово, но и чисто като време и енергия и не на последно място, поставят редица екзистенциални въпроси, например: Струва ли си да кося тревата в неделя сутрин, вместо да отида на разходка в парка? Нужно ли е да чистя басейна веднъж в месеца, вместо да отида на спа уикенд?

 

Социална среда

Както споменахме, животът в къща позволява повече уединение и спокойствие. Няма съседи, които да решават да правят ремонт в неделя сутрин, нито да те шпионират, ако си забравил да дръпнеш пердетата, няма и кой да ти викне полиция в петък вечер, ако си поканиш гости. От друга страна, лишава от чувство на социална принадлежност и колектив.

В заключение, няма как да се правят генерални изводи за това кой е по-добрият вариянт, тъй като подобен избор е навигиран основно от субективни фактори като навик, усещане и предпочитание. Това, което може да обедини и удовлетвори изскванията и на двете страни, обаче, са един определен тип имоти, а именно, партерни мезонети в жилищни комплекси от затворен тип. Този тип имоти съвместяват в себе си всички предимства на живота в апартамент и този в къща, като същевременно елиминират голяма част от техните недостатъци.

Още по темата:

Какви документи са необходими, ако искате да купите или продадете имот

Последвайте и страницата ни във Facebook за актуална и интерсна информация от света на недвижмите имоти!

Нямате правомощия за регистрация