недвижими имоти след карантина

Пазарът на недвижими имоти след пандемията- отпечатъкът на COVID-19?

Пазарът на недвижими имоти след пандемията е обект на много спекулации, което обърква купувачите и прави вземането на инвестиционни решения много трудно. Каква е реалната ситуация до момента и какво може да очакваме в бъдеще, отговарят професионалистите в сферата.

Пазарът на недвижими имоти след карантината

След пандемията имотния пазар е стабилизиран почти на 99%. Към момента не може да се говори за задаваща се икономическа криза, тъй като не се знае дали епидемията COVID-19 е напълно овладяна или се задава вторична вълна. Това е основния момент, с който се спекулира и всявайки страх, може само и единствено да доведе до стагнация на пазара. Хубаво е, обаче, когато се взимат решения от инвестиционен характер, да се разчита на обективни фактори, не на спекулации. Реални фактори, които оформят пазараната динамика са търсене и предлагане.

Недвижими имоти – търсене и предлагане

Строителството не спря по време на извънредното положение и съответно няма да има негативен резултат при сроковете за изпълнение на проектите и предлагането на нови имоти. Търсенето от друга страна също е възобновено, но фокусът му е друг. Интерес представляват имоти в затворени жилищни комплекси, ваканционни имоти и най-вече къщи.

Цените на имотите

Цените на имотите през следващите години зависят до голяма степен от действията на Европейската централна банка и от динамиката на пазара. За сега цените остават стабилни в следствие на добро съотношение между търсенето и предлагането и разхлабена монетарна политика. Предлагането на къщи не можа да отговори толкова бързо на ръста в търсенето и там вече отразяваме покачване на цените. COVID-19 има потенциал и за заздравителен ефект върху цените в сектора, там където изначално са били изкуствено високи – в частност панелно строителство и ЕПК в неатрактивни райони, цените ще претърпят спад и ще се нормализират. Новото строителство няма как да претърпи спад в цените, най-малкото заради високата себестойност на проектите.

Бизнес имоти – отпечатъка на COVID-19

Отпечатъкът на  COVID-19 личи най-много върху бизнес имотите, в частност – търговските площи, за които има риск да не се възстановят след пандемията. Бизнес имотите с инвестиционен характер НЕ претърпяват сътресения.

В заключение, недвижимите имоти за сега са сектор, който остава стабилен и както винаги предпочитан сред инвеститорите със или без задаваща се криза.

Още по темата:

Какви документи са необходими, ако искате да купите или продадете имот

Последвайте и страницата ни във Facebook за актуална и интерeсна информация от света на недвижмите имоти!

Нямате правомощия за регистрация