Често срещани грешки при взимане на имот под наем

Тези грешки костват много пари и стрес на твърде голям брой наематели

Да наемеш апартамент не предполага същия финансов ангажимент като купуването на жилище, но това не го прави по-маловажно. В момента да се намери добър апартамент под наем на приемлива цена в столицата е нелека задача.

Броят на отдаваните под наем имоти в София расте, но нараства и търсенето на такива. Да не говорим, че има определен брой „гастролиращи” наематели, които сменят квартирата си буквално през няколко месеца. Когато пазарът на имоти под наем е динамичен, съществува натиск за бързо вземане на решение. За жалост, като взимаме прибързани решения често пъти допускаме огромни грешки, които в този случай имат дългосрочни или верижни последствия. Ако не искаме да се окажем впримчени в безкраен конфликт с хазяите или на място, което не е безопасно, задължително е да вземем предвид всички подробности.

В крайна сметка погрешният избор на жилище под наем може да е изцеждащо както финансово, така и емоционално.  Средното ниво на наемите за двустайни и тристайни апартаменти варира между 700 и 1500 лв. Това е голям регулярен разход, особено ако част от него въобще не е планирана. Ако допуснем грешка при взимане на жилище под наем, можем да изгубим целия си депозит, да се наложи да плащаме за щети или дори да се въвлечем в съдебно дело.

Дали е първата или петнайсетата ви сделка за имот под наем, струва си да се информирате добре, когато си избирате апартамент.

Не четем добре договора за наем

Щом си намерим идеалния апартамент, се изкушаваме веднага да се подпишем в празното поле, особено ако има и други желаещи за същия имот. Не правете тази грешка! Да подпишете документ с правна стойност, който не сте чели, може да ви докара огромни проблеми. Независимо че може и да сте в състояние да се измъкнете от тези обвързаности, да разтрогнете писмената уговорка почти сигурно ще ви струва немалка сума за неустойки.

„Хазяин или брокер може да се опита да ви спеши да подпишете договора за наем по-бързо. Може да излезе с номера, че всички подобни споразумения са „стандартни” и че няма нужда да си губите времето да го четете… Не позволявайте на хазяин или брокер да ви диктуват поведението или да ви попречат да прочетете договора внимателно.” – съветва експерт-юрист, дългогодишен партньор на агенция Промакс.

Когато четете договора за наем, от особено значение е да обърнете внимание на:

  • сроковете за изплащане на наема (не приемайте автоматично, че това е първо число от месеца)
  • на неустойките при забавяне на наема
  • сумата на депозита
  • правилата за привличане на съквартиранти или отдаване на поднаемател
  • кои режийни разходи са включени в сделката

Някои собственици на имоти използват стандартни договори за наем, но все пак бъдете нащрек за допълнителни или специални клаузи. Например ограничения за броя на съквартирантите или какви домашни любимци е позволено да имате.

Не сме наясно какви права имаме като наемател

Собствениците са свободни да налагат определени граници на това, какво е позволено в техния имот. Хазяите могат да ограничат достъпа на домашни любимци, да забранят пушенето или да откажат да поемат разходите за нанесена от наемателя щета.

Но наемателите също имат права. Основно право на наемателите е собственика на жилището да отстранява всякакви неизправности за своя сметка, стига те да са по независещи от наемателя причини. Например подмяна на спукани тръби, напукана мазилка и др. Не много наематели знаят и, че собственикът няма право да влиза в жилището, след подписването на договора за наем, без изричното съгласие на наемателя. Освен това няма право да ви гони от жилището, без писмено предизвестие, подписано от двете страни.

Не сме описали на хартия налични щети, преди нанасянето си в имот под наем

Ако се надявате да си възстановите внесения депозит, на всяка цена направете или изискайте приемо-предавателен протокол, който описва обективно текущото състояние на имота. Преди да разопаковате багажа си, задължително минете през този документ точка по точка с наемодателя и се съгласете писмено с вида на имота и всичко съдържимо, което ще ползвате. Трябва вие също да имате копие от този документ.

Добра идея е да направите снимки, които документират всякакви щети или проблеми в помещенията. Снимките трябва да имат и дата. Ако хазяинът се съгласи да направи някакъв ремонт, трябва това също да се състави като документ и да се подпише.

Не проверяваме собственика, сградата или квартала

Преди да се съгласи да ви отдаде имота си под наем, вашият хазяин вероятно ще провери вашия произход и рентабилност. И вие трябва да проявите същата предпазливост, преди да подпишете договора за наем. Едно малко проучване може да разкрие доста неприятни факти за собственика или за сградата, които после трябва да търпите дълго време.

Проучете адреса на сградата или името на собственика, доколко сигурен е кварталът и т.н. В някои случаи агенциите за недвижими имоти могат да са от голяма полза заради солидната си база данни и дългогодишен опит. Някои сайтове публикуват бял и черен списък със собственици, които си струва да бъдат проверени.

Накрая, разходете се из квартала, за да усетите атмосферата. Преценете колко време ще ви отнема да стигате до работа, каква транспортна мрежа има, къде ще си паркирате колата и т.н.

Нямате правомощия за регистрация