5 съвета как да организираме пространството в помещения без стени

Отворените пространства са станали абсолютно задължителни във всеки модерен дом. Отдавна са отживелица дните, когато стаи-кутийки ясно дефинират всяко помещение и неговата функция. Съвременният дом е със стаи, които преливат една в друга без визуални препятствия. Декорирането на вътрешния дизайн не е просто облик, цветове, мебели и аксесоари. Повечето от нас с въодушевление си купуват тези „добавки” към новия дом. А всъщност планирането и декорирането на интериора трябва изцяло да се фокусира върху адекватното оползотворяване на наличното пространство. И отвореното помещение прави точно това със стил и размах.

Едностайно помещение или етаж с отворен план

Да се изгради помещение с отворен план не означава, че всяка индивидуална площ не може да има свое лице. Освен всичко друго, интериорът изглежда по-приканващ, когато има ефирна, но все пак разделяща граница между хола, кухнята и трапезарията, които изграждат пространството на етажа от отворения план. Ето някои насоки, които ще ви помогнат да организирате тези пространства красиво, без да се затваряте в кутийки от стени.

Пътеки

Най-добрият начин не просто да се организира помещение без стени, но и да се планира професионално, е да се започне със списък от функционални помещения, от които ще се нуждаете в по-голямото отворено пространство. Това не е толкова трудно, колкото звучи – само трябва да имате яснота за това, как ще използвате отвореното планиране. Може имате нужда от малка кухня точно до голяма, изискана трапезария и камина, която обслужва както кухнята, така и хола. Изискванията варират в зависимост от вашите нужди и квадратурата, с която разполагате.

След като се избистри това, пътеките между отделните зони автоматично кристализират. Тези „безстенни” коридори са най-елементарният начин, по който можете да организирате отвореното планиране. Те създават виртуални граници, които дефинират цялото пространство с лекота.

Прозрачно, стъклено разделение

Щедрата употреба на стъкло в съвременния дом не е случайна. Нейната прозрачна, блестяща природа придава на стаята визуален и текстурен контраст, особено когато сред другите материали преобладава камък, бетон и дърво. Стъклените паравани и плъзгащи врати са идеалният начин да организирате и разделите една голяма стая на по-малки зони, без да създавате солидни стени. Тъй като параванът не скрива нищо от погледа, отвореният и светъл вид на стаята не се губи.

Притокът на естествена светлина и гледките, предлагани от стаята също остават непокътнати, а най-големите стъклени паравани могат да се движат наоколо и дори напълно да се премахнат с минимално усилие. Ако не сте фен на големите стъклени врати, тогава по-малки стъклени разделители са чудесен заместител.

Очертайте помещението с килими и черги

Друг невероятно прост начин за организиране на големи, отворени помещения е чрез използването на подходящи по стил черги. Те са удобен начин да очертаете различни зони в отвореното помещение, като в същото време внасяте чувство на изисканост и луксозна елегантност на дома си. Подобни черги са налични в най-различни стилове, нюанси и шарки, а можете и да ги сменяте в зависимост от сезона, като придадете модерна атмосфера. Изберете по-официален стил за пътеката при трапезарията и леки, ефирни шарки за хола. Чергите обединяват декора и ясно създават по-организирано и сглобено помещение.

Стая в стаята

Цялата идея да се аранжира помещението методично и естетически в отворен план по съществото си е създаване на няколко стаи в рамките на една по-голяма стая. Да се направи това без стени означава, че трябва да създадете други ясни визуални характеристики, които разделят една ниша от друга. Леко задигнат под в една зона много лесно създава разграничение между различните зони, като в същото време прави прехода плавен и атрактивен. Този подход често пъти се използва в съвременните домове, за да отдели кухнята от останалата стая, моментално превръщайки я в кулминацията на помещението. Само добавете две-три малки стъпала, за да придадете нужните очертания.

Къща се изгражда от стени и греди,

дом се изгражда от любов и мечти!

Поглед към тавана

Ако задигнатият под не свърши работа, то таванът със сигурност ще успее! Това не е просто елементарен бял покрив, който предлага подслон. Специален окачен таван с точната редуцирана светлина може много лесно да създаде стая в стаята.  Помислете и за внимателно подбрани и поставени дървени греди в определени зони на стаята – те моментално ще привлекат вниманието и ще помогнат да организирате индивидуаллните зони като ясно определите границите. Точно като задигнатия под, окаченият таван също ви позволява да подчертаете дадена характеристика в отвореното помещение по един загатнат начин.

Тези идеи ще ви помогнат да създадете зони с ясни граници в отворените помещения и ще придадат на дома ви много по-организиран и подреден вид. Единствено, уверете се, че всяка част от декора изглежда пропорционално, когато се постави до другата и ще имате един уютен, модерен дом в дух на отвореност и вкус.

 

Недвижими имоти Промакс ОБАДИ СЕ

Нямате правомощия за регистрация